0






Κάθε γυναίκα έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωής της επώδυνες κράμπες και γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η ανακούφιση από τον πόνο.

Για μερικές γυναίκες οι κράμπες μπορεί να είναι ήπιες, ενώ άλλες βιώνουν εξουθενωτικούς πόνους που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να εργαστούν και να συμμετέχουν στον αθλητισμό ή σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Η δυσμηνόρροια , όπως είναι ο ιατρικός όρος για τις επώδυνες περιόδους, επηρεάζει σοβαρά περίπου το 60 % των γυναικών και την ποιότητα της ζωής τους. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα φυτικό εκχύλισμα που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από την ιβουπροφαίνη.


Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ιρανικό περιοδικό Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Έρευνας αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του φυτικού εκχυλίσματος από σπόρους μάραθου το οποίο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, σε σύγκριση με την ιβουπροφαίνη. Εξήντα Heatοκτώ γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 21,8 έτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι 34 έλαβαν το εκχύλισμα μάραθου και βιταμίνης Ε, ενώ οι υπόλοιπες 34 έλαβαν ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία των πόνων περιόδου τους.


Μετά την χορήγηση, οι γυναίκες αξιολογήθηκαν για τα επίπεδα του πόνου 1, 2, 3, 6 και 48 ώρες αργότερα. Ενώ τόσο το εκχύλισμα μάραθου όσο και η ιβουπροφαίνη έδειξαν αποτελεσματικότητα εναντίον του πόνου, ωστόσο το εκχύλισμα μάραθου και βιταμίνης Ε έδειξαν στατιστικώς σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας κατά την διάρκεια της πρώτης και δεύτερης ώρας.



Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη-στεροειδές αντί-φλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας αλλά μπορεί να αντενδεικνύεται σε άτομα με γαστρεντερικά έλκη ή με ευαισθησία στην ασπιρίνη. Ορισμένες από τις παρενέργειες του φαρμάκου είναι η ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, και κόπωση. Αντίθετα το μάραθο είναι ένα μακροχρόνιο βότανο με ιστορικό χρήση στη θεραπεία των πεπτικού προβλημάτων. Οι σπόροι και το εκχύλισμα των σπόρων έχουν επιστημονικά αποδεδειγμένες ικανότητες στην βελτίωση της πέψης και στη μείωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με την έμμηνο ρύση.





Η μελέτη δεν αναφέρει ένα συγκεκριμένο προϊόν ή δοσολογία που χρησιμοποιείται για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων. Μια τυπική δοσολογία είναι 1 έως 2ml τρεις φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τσάι από σπόρους μάραθου με τη μέθοδο της έκχυσης δηλ. 1 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από 1-2 κουταλάκια του γλυκού ελαφρώς σπασμένους σπόρους μάραθου και αφήνετε να εμποτιστεί για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Πιείτε ένα φλιτζάνι τρεις φορές ημερησίως.


Συμβουλή


1. Εκχύλισμα μαραθόσπορου μπορείτε να βρείτε έτοιμο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή μαγαζιά με βότανα.


2. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στην αγωγή σας.


ΠΗΓΗ



ΠΗΓΗ-noisynews24



Διαβάστε ποιο είναι το θαυματουργό βότανο που ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top